Finaal uit de hand

COLUMN EIGENAAR RUUD STEUR

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. Deze week over de huidige economie.

Aantrekkende economie

Nu ben ik zeker geen econoom, maar ik ben wel altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en alles wat daar betrekking op heeft. Economisch nieuws over de economie in het algemeen, maar ook bijvoorbeeld de inflatie, rente en werkgelegenheid in zowel binnen als buitenland.

Momenteel is het economisch nieuws erg positief, met name in ons thuisland gaat het allemaal weer goed. Ongetwijfeld zullen de pessimisten zeggen dat ze er weinig van merken en dat er nog veel armoede is. Ik denk dat het niet uitmaakt, hoe goed het ook gaat, er zullen altijd negatieve ervaringen zijn.

Normaal blijven doen

Het aantal vacatures was nog nooit zo hoog, een historisch lage werkloosheid en een economie die 3 procent groeit. Toch ben ik dan altijd bang dat we verkeerde keuzes maken. Met name de bonden en ook economen roepen erg hard dat de lonen achterblijven en flink omhoog moeten. Laatst nog in het nieuws, de politievakbond wees het loonbod van maar liefs 7 procent van de hand! Zo'n 7 procent hè, stel je voor dat iedereen nu 7 procent salarisverhoging zou krijgen. Dat is toch totaal buiten proporties. Niet dat ik het mensen niet gun hoor, maar wat heb je eraan als je straks in een crisis beland en weer moet bezuinigen en mensen moet ontslaan omdat de kosten finaal uit de hand zijn gelopen. Salarisverlaging is meestal niet meer mogelijk namelijk.

Laten we normaal blijven doen, overheid en bedrijfsleven. Iedereen een beetje erbij als dat kan en verder reserves opbouwen voor mindere tijden. Of investeren in zaken die misschien niet de hoogste prioriteit hebben, maar wel ergens goed voor zijn. Secondaire arbeidsvoorwaarden, woonvoorwaarden en verduurzaming bijvoorbeeld.

Finaal uit de hand

Neem contact op