Vroeger

COLUMN EIGENAAR RUUD STEUR

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. Deze week over normen en waarden.

Ouderwets

Zo nu en dan hoor je wel eens mensen zeggen dat vroeger alles beter was. Ik denk niet dat dit altijd oprecht gemeend wordt. Vaak wordt de opmerking gemaakt met een knipoog. Toch heb ik ook wel eens een gedachte waarbij ik terugdenk aan vroeger. Aan mijn eigen jeugd en aan mijn ouders die bepaalde dingen probeerden bij te brengen. In een tijd zonder mobiele telefoons en computers die nog werden gezien als soort moderne, onbereikbare technologie. En daarnaast een mentaliteit die je gewoon werd opgelegd. In mijn familie hadden we het wel eens over 'normen en waarden', vaak ook met een knipoog.

Fooi

Afgelopen week was ik weer eens aan het bezorgen voor mijn eigen zaak Florapro®. Een van mijn vaste bezorgers had vrij, dus nam ik het voor mijn rekening. Iets wat ik regelmatig doe, wel of niet in combinatie met andere afspraken of onderweg naar huis. Zo had ik een aflevering van een prachtig boeket bij een echtpaar dat 65 jaar getrouwd was die dag. Deze mensen woonden in een normaal rijtjes huis en op de deur hing een foto van het bruidspaar 65 jaar geleden. Boven de deur hing een 'eenvoudige' oorkonde met het behaalde jaartal. Vroeger, herinner ik mij uit mijn jeugd, zorgden de buren voor een mooi versierde erepoort met veel echte bloemen. Dat zie je bijna nooit meer ergens, dacht ik bij mezelf.

Een vitale oudere man deed vervolgens open en ik feliciteerde de heer met zijn bijzondere mijlpaal en overhandigde hem het boeket. 'Wacht even', zei de heer, waarna hij naar de huiskamer terugliep. In mijn achterhoofd wetende wat hij ging doen, stond ik eigenlijk beschamend te wachten. De heer kwam terug en duwde mij 4 euro fooi in mijn hand. Ik dankte hem hartelijk en ik zei uiteraard dat dat helemaal niet nodig was en ik wenste hem nog een hele fijne dag met zijn vrouw. Ondertussen dacht ik: 'Dit gebeurt toch eigenlijk nog zelden en als het gebeurt, eigenlijk alleen bij oudere mensen'. Blijkbaar was dat vroeger bij veel mensen onderdeel van de normen en waarden. Nodig vind ik het niet, waarderen doe ik het zeker. Sommige dingen waren vroeger inderdaad beter!

Vroeger

Neem contact op