Investeren

COLUMN EIGENAAR RUUD STEUR

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. Deze week even over manieren van investeren.

Investeren

Als ondernemer is het heel gebruikelijk dat je blijft investeren in vooruitgang of uitbreiding. Wanneer je een startende onderneming bent, begin je als ondernemer dan ook logischerwijs met investeren. Dat gebeurt vaak met eigen financiële middelen of een gekregen financiering van een bank of van derden op basis van een goed ondernemersplan.

Wanneer je als bestaande ondernemer verder wilt investeren dan doe je dat door een stukje herfinanciering, wel of niet onderbouwd door een nieuwe (aangepast) ondernemersplan. Het gebruikelijkst is dat je dit doet uit de winst die je al hebt gegenereerd, of deels doet van die winst met een aanvullende verkregen financiering.

Opmerkelijk

Afgelopen zaterdag las ik een toch wel opvallend bericht in de krant over een bank. Ik las namelijk dat die bank stopt met het geven van een bepaalde korting aan ondernemers, omdat ze zelf flink moeten investeren. Vrij vertaald, betekent dit dat de bankkosten voor een grote groep ondernemers om die reden worden verhoogd.

Stel je voor dat ik tegen mijn klanten ga zeggen 'de bloemen worden nu even wat duurder, want ik wil namelijk flink gaan investeren'. Ik denk dat onze klanten dan op zijn minst bijzonder vreemd zullen op kijken. Dus je verhoogt gewoon als bank de kosten voor klanten omdat je wilt investeren! Tja, je gaat je investering natuurlijk niet inhouden op de winst, want dan kun je de aandeelhouders minder dividend uitkeren. Vreemde manier van ondernemen. Blijkbaar gaat ondernemen als bank 'totaal' anders dan bij andere ondernemingen.

Investeren

Neem contact op