Van 6 naar 9 procent

COLUMN EIGENAAR RUUD STEUR

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. Deze week even over de miljoenennota.

Miljoenennota

Van de week was het Prinsjesdag in Den Haag en de veelbesproken miljoenennota is onderwerp van gesprek. Gunstige cijfers, zo doet de regering geloven. Uiteraard ziet de oppositie het geheel anders, maar daar zijn ze dan ook de oppositie voor.

De meeste maatregelen zijn natuurlijk allang bekend en komen dan ook niet als verassing. Zo ook de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Dit is een maatregel waar we allemaal wat van gaan merken. Behalve op de eerste levensbehoefte, zoals voeding, is het ook van toepassing op cultuur, de kapper en op bloemen. Overigens heb ik nooit begrepen waarom ook bloemen onder het lage tarief vallen, maar dit terzijde. Gevolgen dus ook voor de bloemisterij sector.

Indexering

Nu ben ik zelf een zakelijk bloemist, wat inhoud dat ik met name aan het bedrijfsleven op factuur lever. Dat betekent ook dat ik exclusief btw factureer. Bij FloraNL adviseren wij onze bloemisten dit ook te doen. Dat is volstrekt logisch en gebruikelijk Business-to-Business. Immers het bedrijfsleven kan die btw weer terugvorderen. Dus voor mijn zaak heeft deze verhoging niet echt gevolgen.

De bloemist die vooral aan de consument levert, maar ook klanten heeft zoals verenigingen en scholen, ondervindt wel de gevolgen. Immers, men is gewend altijd voor een bepaald bedrag bloemen te bestellen/kopen. Dat bedrag is bijvoorbeeld al jaren € 15,00 of misschien € 25,00. Indexatie van dat bedrag komt vaak niet in de mensen op. Zullen zij na de btw-verhoging dan voor €15,45 of €25,75 gaan bestellen/kopen? Dat antwoord laat zich niet moeilijk voorspellen! Dan ook niet vreemd opkijken als er in de loop der jaren minder bloemen in een boeket komen te zitten..

Van 6 naar 9 procent

Neem contact op