Bezorgtrend

COLUMN EIGENAAR RUUD STEUR

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. Deze week verbaasde ik me weer over het een en ander.

Vaatwastabletten

Afgelopen week hoorde ik diverse keren op de radio: 'Bestel nu uw vaatwastabletten voor slechts € ..,... Gratis thuisbezorgd.' Over dit soort dingen verbaas ik mij tegenwoordig. Stel je voor, dat we massaal dergelijke artikelen op deze manier gaan bestellen? Ik vrees dat het al massaal gebeurt. Dan krijg je dus een bezorger met een pakketje vaatwastabletten aan de deur.

Ooit hebben ze de supermarkt en een groot warenhuis bedacht. Hiervan was het grote voordeel dat je alle noodzakelijke boodschappen op één adres kunt krijgen.
Ik zie veel nadelen in de 'bezorgtrend'. Namelijk toenemende drukte op de weg (koeriers), toenemende drukte in woonwijken (veel pakketbezorgers in de straat), toenemende werkdruk bij koeriers (zoveel pakketjes per uur), toenemende irritaties (weer pakketje aannemen voor de buren), veel verpakkingsmateriaal en slecht voor milieu.

Oplossing

Volgens mij hoeft de oplossing niet zo ingewikkeld te zijn. Namelijk het volgende: iedere postcode in een wijk krijgt één verzameladres voor alle pakketjes. Daar kan iedere inwoner zijn pakketje na werktijd afhalen of je laat scholieren of studenten in de avond de pakketjes rondbrengen met een elektrische bakfiets. Met de moderne technologie laat je de ontvangers communiceren met het centrale afnamepunt voor ideale bezorgtijd.

De vele voordelen op een rij:

  • Veel minder koeriers en auto’s nodig
  • Veel minder belasting van milieu
  • Geen busjes meer in woonwijken (veiliger en stuk rustiger)
  • Geen onnodige overlast meer voor buren
  • Bezorgingen kunnen veel sneller en efficiënter doordat vaste afleveradressen bekend zijn
  • Pakketjes voor één adres bij elkaar in één levering
  • Leuke bijbaantje voor scholieren
  • Eenvoudig status te volgen waar welk pakketje is gebleven

Vreemd dat niemand dit nog bedacht heeft.. Sterker nog het zou eigenlijk beleid moeten worden in iedere gemeente, beter voor ons allemaal en ons milieu.

Tot slot. Voor ons bloemisten zou het ook een zegen zijn; alle bloemen voor één postcode (wijk) op één vast adres leveren. Dat zou top zijn.

Bezorgtrend

Neem contact op