Kers op de taart

Als eigenaar van Florapro® en mede-initiatiefnemer en -eigenaar van bloemistencollectief FloraNL schrijf ik wekelijks over wat mij bezighoudt en wat mij opvalt binnen mijn vakgebied en in de maatschappij. In deze column even over de hectiek voor de kerstdagen.

Kerst

Inmiddels zitten we alweer ruim in december. Sinterklaas is net vertrokken en dat betekent volop focus op de aanstaande kerst. Voor bloemisten is dit de periode waar het gebeuren moet en betekent dit voor de hele sector vaak heel veel uren, stress, hectiek maar gelukkig ook gezelligheid.

Ieder bloemist weet dat dit de maand is die voor de zogenaamde kers op de taart moet zorgen. Dat begint al zo’n beetje in oktober waar men druk is met plannen maken. Wat doen we met de etalage, welke kleuren zijn de trend, wanneer gooien we de winkel om in kerst? Geven we weer workshops en wat gaan we de klanten dan bieden? Veel voorbereiding en planning dus. Vertegenwoordigers hoeven in deze periode ook echt niet aan te kloppen bij bloemisten.

Bomen opzetten

Daarnaast worden kerstbomen gezien als goede handel. Zelf heb ik jaren kerstbomen door heel Nederland opgetuigd bij bedrijven en instellingen met FloraNL. Wat een hectiek was dat als je je bedenkt dat iedereen zo ongeveer gelijk bediend wil worden direct na Sinterklaas. Dat betekent een zeer strakke planning, met hopelijk zo min mogelijk verstorende factoren, zoals files of zeer slecht weer.

Het was wel een leuke tijd. De sfeer was altijd positief en overal word je vriendelijk onthaald. Sinds twee jaar voeren we die klussen alleen niet meer zelf uit, maar laten dat over aan een nog grotere landelijke partner die zich hier volledig op heeft gespecialiseerd. Dat geeft de ruimte om ons vooral op onze core business te kunnen blijven richten. En dat bevalt mij prima. Na vele jaren pieken na sinterklaas, nu gewoon weer bezig met de andere kerstdrukte. Scheelt veel stress kan ik u vertellen.

 

Kers op de taart

Neem contact op